Usein kysytyt kysymykset

Huom! Otsikkoja painamalla saat kysymykset esiin kustakin aiheesta.

Olen ostanut asunnon, miten toimin?

Toimita isännöintitoimistolle kopio kauppakirjasta, osakekirjasta (siirtomerkintä tehtynä) sekä OmaVerosta saatava todistus varainsiirtoverosta. Ilman näitä osakeluettelomerkintää ei tehdä! Jos asuntokauppa on tehty välittäjän kanssa, niin hän toimittaa em. asiakirjat isännöitsijälle.

Olen saanut asunnon perintönä tai lahjana, miten toimin?

Testamentin osalta tarvitsemme kopiot perukirjasta, osakekirjasta ja testamentista (sis. maistraatin virkatodistuksen tai sukuselvityksen sekä testamentin lainvoimaisuustodistuksen). Lahjan osalta toimitat kopion lahjakirjasta sekä osakekirjasta siirtomerkintöineen.

Asuntoon muuttamisessa huomiotavat asiat?

Muista tehdä muuttoilmoitus huoltoyhtiölle. Ilmoita isännöitsijälle asukkaiden lukumäärä hyvissä ajoin mahdollisen ennakkovesimaksun takia. Isännöitsijän ja huoltoyhtiön tiedot löytyvät ilmoitustaululta ja taloyhtiön sivuilta. Muista myös tehdä sähkösopimus hyvissä ajoin valitsemasi sähköyhtiön kanssa.

Olen muuttamassa pois, miten toimin?

Tee poismuuttoilmoitus huoltoyhtiöön. Muista irtisanoa autopaikka ja saunavuoro joko isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön. Ota huomioon irtisanomisajat!

Nimen vaihto ulko-oveen ja rappukäytävään?

Muuttoilmoituksen avulla huoltoyhtiö käy vaihtamassa nimet molempiin.

Voinko vuokrata huoneistoni ja miten toimin?

Osakas voi pääsääntöisesti vuokrata huoneistonsa. Muista osakkaana tehdä poismuuttoilmoitus huoltoyhtiöön ja uusi osoitetietosi isännöitsijälle. Vuokralaisten on myös syytä tehdä muuttoilmoitus huoltoyhtiöön ja ilmoittaa isännöitsijälle asukkaiden määrä ennakkovesimaksun takia.

Voiko remontoinnin tehdä itse?

LVIS-asennuksissa tulee aina käyttää alan ammattilaista. Tarkista onko ammattilaisella luvat kunnossa sekä vedeneristyksessä tulee olla materiaalivalmistajan tuotesertifikaatti tai VTT:n sertifikaatti.

Remontoin huoneistoni, mitä teen?

Ennen remontointia toimita muutostyöilmoitus. Näin isännöitsijä on perillä taloyhtiössä tapahtuvissa remonteista ja tiedetään vastuut. Selvitä myös asbestikartoituksen tarpeellisuus isännöitsijältä. Pääsääntöisesti asbestia ei ole käytetty vuoden 1995 jälkeen.

Mistä remonteista ilmoitan ja miten teen sen?

Osakkaan kaikista tekemistä remonteista pl. kuivien tilojen maalaus- ja tapetointityöt. Tee muutostyöilmoitus hyvissä ajoissa ennen remontin alkamisajankohtaa. Muutostyöilmoituksen tekeminen onnistuu helpoiten taloyhtiön sivuilta.

Remontoinnin valvonta?

Muutostyöilmoituksen saatua isännöitsijä ja hallitus päättää miten mahdollinen valvonta suoritetaan. Valvonta suoritetaan joko ulkopuolisella valvojalla tai osakas itse voi olla valvoja. Valvonta suoritetaan mahdollisilla valvontakäynneillä ja asiakirjoilla. Näin varmistutaan siitä, että remontointi on hyvän rakennustavan mukaista.

Avaimet kadoksissa?

Avaimien tilaus tapahtuu isännöitsijän kautta osakkeenomistajan omalla kustannuksellaan. Tilanne katsotaan tapauskohtaisesti, tilataanko lisäavaimia vai tarvitaanko mahdollisesti jopa lukkojen sarjoitusta.

Lisäavaimille tarvetta?

Lisäavaimien tilaaminen tapahtuu myös isännöitsijän kautta taloyhtiön omilta sivuilta. Avainten nouto tapahtuu avainliikkeen kautta. Vuokralaisen noutaessa avainta avainliikkeestä on syytä varautua valtakirjaan osakkeenomistajalta.

Rahastoidaanko maksetut vastikkeet?

Päätetään aina taloyhtiökohtaisesti yhtiökokouksessa, joka tiedotetaan myös kyseisen vuoden tasekirjasta sekä aina esitetään myös kokouksen jälkeisestä tiedotteesta.

Voiko lainaosuuden maksaa pois?

Taloyhtiön hallitus on tehnyt päätöksen lainojen poismaksusta, jonka mukaan toimitaan.  Yleensä lainan poismaksumahdollisuus on kaksi kertaa vuodessa. Jos lainan poismaksu on mahdollista, niin sen poismaksamisesta on syytä ilmoittaa isännöitsijälle. Lainaosuuden laskennasta ja ylimääräisestä lyhennyksestä voi koitua ylimääräisiä kustannuksia.

Asunnossani on korjattavaa, miten toimin ja kuka on korjausvastuussa?

Korjaustarpeen selvitessä on syytä ottaa joko isännöitsijään tai huoltoyhtiöön. Pääsääntöisesti osakkeen omistajalla ovat huoneiston sisäosat ja taloyhtiön vastuulla ovat rakennus rakenteineen ja eristeineen sekä niiden perusjärjestelmät. Tarkemmin vastuut löytyvät vastuujakotaulukosta ja poikkeamat taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä.

Viemäri/kaivo ei vedä?

Ensisijaisesti kannattaa koettaa puhdistaa viemäri itse. Jos puhdistus ei tehoa, niin ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

Hana vuotaa?

Ilmoita välittömästi asiasta huoltoyhtiölle, ettei isompia vahinkoja pääse syntymään. Hanojen korjaus on taloyhtiön vastuulla, joten kustannuksia ei niiden korjaamisesta synny.

Hissi ei toimi?

Jos olet hississä jumissa, niin ota yhteys suoraan hissinhuoltoon, joka löytyy hissistä. Muista vioista ota yhteys huoltoyhtiöön.

Naapurini häiriköi, mikä avuksi?

Jokaisesta taloyhtiöstä löytyy järjestyssäännöt ilmoitustaululta, asukaskansiosta ja taloyhtiön kotisivuilta, jonka puitteissa on syytä asua taloyhtiössä. Jos järjestyssääntöjen vastaista toimintaa havaitaan, on siitä syyttää ilmoittaa isännöitsijälle. Ilmoitukset käsitellään nimettömästi. Asia käsitellään joko suullisella tai kirjallisella huomautuksella. Häiriöiden jatkuessa ota yhteys isännöitsijään. Vakavimmissa tapauksissa on syytä ottaa yhteyttä viranomaisille.

Mitä tehdä, kun netti ei toimi?

Laajakaistan ongelmista vastaa operaattorisi. Taloyhtiön laajakaistan palvelun tarjoajan löydät joko ilmoitustaululta ja taloyhtiön verkkosivuilta.

Lämmityksen kanssa ongelmia?

Lämmitysongelmien suhteen ole yhteydessä huoltoyhtiöön. Huomioi kuitenkin, ettei patterin edessä ole verhoja eikä patteri hohka lämpöä jatkuvasti, jos sopiva sisälämpötila on jo saavutettu.

Miten voin varata autopaikan tai saunavuoron?

Autopaikan varaaminen tapahtuu taloyhtiön sivujen kautta. Jonotus tapahtuu saapumisjärjestyksessä. Autopaikan vuokraamisesta tehdään kirjallinen vuokrasopimus.

Saunan varaus tapahtuu joko huoltoyhtiön kautta tai saunan omasta ilmoitustaulusta, joka pääsääntöisesti sijaitsee saunan ulko-oven läheisyydessä.

Autopaikan tai saunavuoron irtisanominen?

Autopaikan irtisanominen tapahtuu myös taloyhtiön sivujen kautta. Ota huomioon irtisanomisaika, joka löytyy vuokrasopimuksesta.

Saunavuoron irtisanominen tapahtuu samalla tavalla kuin sen varaaminenkin eli huoltoyhtiön kautta tai sitten saunan omasta ilmoitustaulusta.

Voinko vuokrata autopaikkani?

Autopaikan omistaessa voit vuokrata vapaasti autopaikkasi. Taloyhtiön omistaessa autopaikan vuokrasopimus on aina henkilökohtainen. Asunnon myynnin yhteydessä autopaikkaa ei voi siirtää eteenpäin, vaan se vuokrataan seuraavalle jonottajalle.

Kehen otan yhteyttä?

Otan yhteyttä huoltoyhtiöön

Löydät huoltoyhtiön yhteystiedot taloyhtiösi rappu- tai ilmoitustaululta sekä taloyhtiöiden kotisivuilta.

Otan yhteyttä isännöintitoimistoon

Yhteydenottolomakkeen löydät Yhteydenotto-sivulta tai voit laittaa sähköpostia osoitteeseen isannointi@promagia.fi. Voit lähettää ilmoituksia myös taloyhtiöiden kotisivujen kautta.

Otan yhteyttä vuokranantajaan

Huolehdithan, että sinulla on vuokranantajasi yhteystiedot!